Фондация „Балканско наследство“, в партньорство с „Регионален исторически музей“ – София има удоволствието да Ви покани на лекцията на проф. Д-р. Йорг Хаспел:

Изкуството в сградите. Изкуството в градското пространство. Берлинският междинен баланс на следвоенното наследство

Откриване: 29 ноември (сряда), 18:15 ч.
📍 Място на провеждане: Регионален исторически музей – София, конферентна зала „Ларго“ (в подлеза на Министерски съвет).
🆓 Вход: свободен


Проф. д-р Йорг Хаспел, завършва архитектура и градоустройство в Щутгарт и история на изкуството и културология в Тюбинген до 1981 г. След това става уредник в отдела за инвентаризация на Службата за защита на паметниците в Хамбург и преподава в университета в Хамбург. От 1992 г. до 2018 г.  е  държавен куратор на историческите паметници в Берлин (Landeskonservator) и от 2012 г. до 2021 г. президент на ICOMOS Германия.

От 2014 г. е председател на Настоятелството на Германската фондация за защита на паметниците (Deutsche Stiftung Denkmalschutz). Йорг Хаспел е постоянен член на Експертната група по опазване на градското наследство на Федералното правителство на Германия и член-основател на Международния научен комитет на ICOMOS за опазване на наследството на 20-ти век (ISC 20C). Преподава като почетен професор по проучвания за опазване на наследството в Техническия университет в Берлин. Изследователската и публикационната му дейност се фокусира върху модерното наследство на столичната култура. Член е на Групата за действие „Дисонантно наследство” на Градската програма на ЕС.